A sziget feltérképezése

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 41. szám, 2018. október 12.

Török Gábor: A lakott sziget. Utazás a politika világába. Athenaeum Kiadó, Budapest, 2017, 310 oldal, 2999 Ft

Török Gábor tudománynépszerűsítő bevezetőt írt a politikatudomány legfontosabb témáiról: a politikai tudás logikájától a vezetésen, a rezsimelméleten és a legfontosabb intézményeken keresztül a politikai kommunikációig. Bevallott célja, hogy az olvasó ne csak jobban értse, de más szemmel is kezdje figyelni a közélet eseményeit. Mindenekelőtt pedig ismerje fel valódi jelentőségüket. A politika az élet természetes kerete mindenütt, ahol egynél több emberi lény megjelenik. Funkciója nem merül ki a polgárok halálra adóztatásában és imbecilis sajtótájékoztatók végtelen generálásában. A közösségi lét szabályozásával feltételeket teremt mindahhoz, ami az emberi létezésben értéknek minősíthető: a békés családi élethez, a tudományhoz, vagy éppen a művészethez. És persze mindezek felszámolására, sőt akár az emberi faj megsemmisítésére is képes. Mert a politika nem önmagában való létező, hanem az azt előállító emberi közösségek pontos tükörképe: minden elemében csak olyan lehet, amilyenné alakítjuk.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 28. szám, 2018. július 13.
LXII. évfolyam, 16. szám, 2018. április 20.
LXII. évfolyam, 8. szám, 2018. február 23.
Élet és Irodalom 2019