ELJÁRÁSJOG

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 40. szám, 2018. október 5.

A Fidesz a „Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról” szóló határozati javaslatának elfogadtatása során ismét eljárásjogi trükköt alkalmazott, hogy a jelentésről szóló vitában még véletlenül se szólalhassanak fel az ellenzéki EP-képviselők. A kormánypárti honatyák nyilván meg akarták akadályozni, hogy a magyar társadalom megismerhesse az igazságot a Sargentini-jelentés valódi okait és motivációit illetően.

Mindeközben egy vidéki általános iskola igazgatója, akit a tantestület egyöntetű tiltakozása ellenére nevezett ki posztjára az intézmény fenntartója, elérkezettnek látta az időt arra, hogy önnön legitimációját sajátos módon erősítse meg. Eljárásjogi trükkel elérte, hogy a tanárok nyílt szavazással nyilvánítsanak véleményt vezetői mandátumának meghosszabbításáról. Persze, hogy a színvallásra kényszerített pedagógusok, állásukat féltve, mind a korábban elutasított igazgató maradására voksoltak.

Bár a kompetenciamérések újra meg újra siralmas képet festenek a hazai társadalom tagjainak problémamegoldó képességéről, egyesek közülünk bámulatos tanulékonyságról tesznek tanúságot, ha az eljárásjogi trükkök elleséséről, illetve alkalmazásáról van szó.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 34. szám, 2021. augusztus 27.
LXV. évfolyam, 27. szám, 2021. július 9.
LXV. évfolyam, 24. szám, 2021. június 18.
Élet és Irodalom 2021