Nádas Péter és a Lehman-cunami

– avagy a bizalom globális deficitje

PUBLICISZTIKA - LXII. évfolyam, 39. szám, 2018. szeptember 28.

Tíz évvel ezelőtt, 2008. szeptember 15-én csődöt jelentett a világ egyik legnagyobb és legpatinásabb befektetési bankja, a Lehman Brothers. Bár akkor már egy éve gomolygott a pénzügyi válság, ez a nap fordulópont volt a válság történetében. A piaci pánik nem közvetlenül a Lehman összeomlásának másnapján tört ki, hanem mintegy két héttel később, amikor szeptember 29-én az amerikai a törvényhozás 2208:205 arányban elutasította a pénzügyminiszter által benyújtott 700 milliárdos mentőcsomagot, a TARP-ot. Hiába szavazták meg öt nappal később – a világméretű összeomlást, a kockázattól való menekülést már nem lehetett megállítani. A Lehman-lavina valójában ezen a szeptember végi napon kezdte maga alá temetni a pénzügyi világot és a sérülékenynek ítélt gazdaságokat.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 44. szám, 2020. október 30.
LXIII. évfolyam, 23. szám, 2019. június 7.
LXII. évfolyam, 22. szám, 2018. június 1.
Élet és Irodalom 2020