Kaleidoszkópszem

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 39. szám, 2018. szeptember 28.

Mécs Anna: Gyerekzár. Scolar Kiadó, Budapest, live könyvek, 2017, 144 oldal, 2490 Ft

Míg az olvasó a beszélő szemszögével azonosul, az ő nem-normalitása a viszonyítási pont, az őt kirekesztők a különféle dogmák, groteszk helyzetek és társadalmi berögződések vagy épp a társadalom által még épp megtűrt kisbajok foglyaivá válnak. Ez a recept főleg ott működik jól, ahol a kétféle világ egy pillanatra mégis összeér, például a Te magasságos, A szálkás úristenit vagy a Banach, Tarski, meg én című szövegekben. Ahol viszont ez a metszéspont hiányzik, a két világhoz tartozó szereplők nem képesek egymással párbeszédbe lépni. A Repülni akarok, a Komorebi vagy a Párizs szélén című novellákban mintha kilökődnénk az űrbe, „túl elszállunk”, mint Bereményi Géza vidéki rokona, bezáródva a narrátor egyszemélyes világába.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 46. szám, 2018. november 16.
Élet és Irodalom 2023