SZÁLL A KAKUKK

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 38. szám, 2018. szeptember 21.

A spíler kifejezés a futball közegében a trükkösen focizó játékost jelentette, mostanában újabb értemet is kapott. 2015-ben Vajna András médiamágnás filmcézár, miniszteri biztos, miegyebek megvásárolta a TV2 csatornacsaládot. Itt indult el egy évvel később a Spíler sportcsatorna, ahol a Premier League-et adták, így az angol drukkerek, hűtlenül elhagyva addigi szolgáltatójukat, hanyatt-homlok menekültek oda, ahol ezt láthatták. Aztán bejelentették, hogy lesz Spíler2 is, ahol megy a La Liga. Ekkor kezdődött a spanyol drukkerek vándorlása (előtte kifizetve a régi cégnek a hűségpénzt), keresve azt a társaságot, amelyiken elérhető lesz majd.

A szolgáltatók egy része a honlapján meghirdette, hogy náluk tuti lesz, kezdés: augusztus 11. Most, hogy már hetek óta megy a bajnokság, Spíler2 meg sehol, kérdezzük a kábelszolgáltatót, hogy akkor most hogy is van ez.

„Mit rinyáltok, majd lesz valahogy, nemhogy örülnétek, hogy kaptatok Nóta Tv-t, ráadásul nézhetitek a Soroksár–Gyirmót meccset is.” Ezt nem mondják, csak gondolják, mert ezt már a telefonautomata sem bírja megérteni.

Innentől a spíler szó újraéled, legfeljebb jelentése változik: jelenti majd a tisztességtelen, galád, simlis, álnok, erkölcstelen, gátlástalan stb. figurákat.

Szombaton este leülök majd a sötét képernyő elé, és épp azt csinálom, mint a Száll a kakukk fészkéreben McMurphy. Amikor a diktátorként viselkedő Ratched nővér megtiltotta a baseballdöntő végignézését, McMurphy a lezárt tévé előtt drukkolt és kommentálta a meccset a társaknak. Majd kiabálok én is: a Real Sociedad–Barca idejében mereven bámulom a készüléket, és azt mondom majd, hogy Piqué óriási labdát ad Suáreznek, aki tovább teszi Messihez, góóóól!!!

Azért ne felejtsük, a Főnéni a végén morálisan megsemmisül.

A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 48. szám, 2018. november 30.
LXII. évfolyam, 34. szám, 2018. augusztus 24.
Élet és Irodalom 2024