Mit látsz?

PRÓZA - LXII. évfolyam, 37. szám, 2018. szeptember 14.

Sokáig aludtam abban az ágyban, ahol fogantam. Régi, nehéz darab volt, a huzatot húsz éve cserélték ki, bézs színű, hatalmas ágyneműtartóval, édesanya, mikor nagyon fájt neki a betegség, ezen az ágyon hintáztatta magát, előre-hátra, rózsaszín plédbe csavarva, mintha a rák így nem dolgozhatna. A fotelban ülök, nézem édesanyát, félórája hintázik. Nemrég egy médiumnál jártam. Édesanya harminckét éves, szeplős, édesapa pedig délutánonként Népszavát olvas.

Leültem a fehér kanapéra, lehunytam a szemem. Édesanya szeret varrni, édesapa fát esztergál.

– Mit látsz? – kérdezte. Édesapát kirúgják a Ganzból, mindennap részeg, ilyenkor más a tekintete. Édesanya újra sír, kicsukjuk édesapát, ő alsónadrágban, csendes részeg, halkan, szelíden kopog, nem engedjük be, árulásszagunk van – suttogom, eltelik fél óra. A szomszéd Éva néni megkérdezi, segítsen-e neki, az ajtó mögül halljuk. Ránk esteledik, nem kapcsolunk villanyt, édesanya remeg, kitapogatom az arcát.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 18. szám, 2019. május 3.
LXII. évfolyam, 21. szám, 2018. május 25.
LXII. évfolyam, 14. szám, 2018. április 6.
Élet és Irodalom 2019