Északnyugat-londoni blues

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 37. szám, 2018. szeptember 14.

Zadie Smith: NW. Fordította Pék Zoltán. Európa Könyvkiadó, 2017, 368 oldal, 3990 Ft

A cselekmény több szálon fut, de közös ezekben, hogy a hangsúly mindvégig az emberi kapcsolatokon van, legyen az barátság vagy párkapcsolat. Előbb Leah és Michel hétköznapjaiba nyerünk bepillantást, ezt követi Felix és Grace története, majd a regény legterjedelmesebb részében a Leah és Keisha közötti barátság kerül előtérbe. Vagyis a város története lényegében emberi kapcsolatok genealógiája, azokak az emlékeknek, kimondott vagy elhallgatott érzéseknek a tárháza, amelyek „tanúja” az egyébként közönyös nagyvárosi tér. Az NW legjobban sikerült része kétségkívül a „házigazda” (sic) című fejezet, amely Leah Hanwell és Keisha Blake barátságának a történetét beszéli el.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 22. szám, 2019. május 31.
LXII. évfolyam, 7. szám, 2018. február 16.
LXI. évfolyam, 16. szám, 2017. április 21.
Élet és Irodalom 2021