REVÍZIÓ MÁSKÉNT

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 37. szám, 2018. szeptember 14.

A határ menti kisvárost a trianoni békediktátum juttatta annak idején Szlovéniának. (Illetve akkor még a kisantant részét képező délszláv államközösségnek.) Szeretem a települést körülölelő festői dombokat, a belváros ódon épületeit, a helyi albán cukrász messze földön híres fagylaltját. A 2010-es „fülkeforradalom” után néhány évig fagylaltozás és séta ürügyén olykor-olykor átruccanhattam a schengeni határon ottani ismerőseimhez, hogy pár óra erejéig ismét egy normális európai országban érezhessem magam.

Aztán minden megváltozott. A szlovén közélet radikalizálódása az Orbán Viktor által erőteljesen támogatott, kirekesztő nézeteiről és büntetett előéletéről ismert Janez Janša választási győzelmével érte el idén  csúcspontját. Vagy még inkább egy szeparatista, szélsőjobboldali fegyveres csoportosulás, az ún. Stájer Gárda fellépésével, melyre a szlovén rendőrség hosszas habozás után, éppen a napokban csapott le.

Bizonyos értelemben megvalósult a határrevízió. Az albán cukrász fagyiját mostanában is szívesen nyalom ugyan, de a felsorolt fejlemények miatt a szóban forgó városka utcáin immáron reménytelenül Magyarországon érzem magam.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.
LXVI. évfolyam, 46. szám, 2022. november 18.
LXVI. évfolyam, 32. szám, 2022. augusztus 12.
Élet és Irodalom 2023