AMERIKAI FÉRJ

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 36. szám, 2018. szeptember 7.

Áprilisban Orbán Viktor egy rádióinterjúban kijelentette: „Átfogó megállapodást akarok kötni a magyar nőkkel. Mondják el, mi pedig értsük meg, mit akarnak. A gyerekvállalás a legszemélyesebb, de a közösségnek is fontos ügy.” De vajon találnak-e megfelelő nőket, akik aláírják a megállapodást?  Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese szerint egyre nehezebb szülőképes korú nőket találni az országban. A zoom.hu-nak elmondta, hogy évről évre 30 ezerrel kevesebben vannak, és ebben a kivándorlási adatok nincsenek is benne.

Ekkor került kezembe az USA hivatalos bevándorlási jelentése, amely szerint az utolsó húsz esztendőben évről évre több magyar nő érkezett legálisan, mint férfi. Például 2016-ban 615 magyar nő és csupán 433 férfi kapott zöld kártyát, de a csúcsév 2006 volt, akkor 1082 nő és 622 férfi vándorolt be. A magyarázat feltehetően abban rejlik, hogy évente sok száz fiatal magyar nő köt házasságot amerikai férfival.

Mielőbb alá kellene írni a megállapodást, mielőtt végleg kivándorolnak a lányok Magyarországról. Ráadásul a trend itt Amerikában is aggasztó, hiszen mind kevesebb szülőképes magyar bevándorló érkezik. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024