A szőlőben

PRÓZA - LXII. évfolyam, 36. szám, 2018. szeptember 7.

Ria kiszalad az apácákkal a vasútállomásra, hogy inni adjon a vagonokban szorongó deportáltaknak, de a szerelvényt kísérő katonák mellbe taszítják, több napig vért köp. Ábel kétségbeesésében a városparancsnokhoz fordul, de ahelyett, hogy felelősségre vonnának valakit a túlkapásért, Ria lesz a hibás. Zsidóbérencnek nevezik. Közben már annyi a sebesült, hogy a nővérek kitelepítik a leánylíceumot, ahová Róza iskolába jár. Ideiglenesen egy utcába kerülnek a fiúgimnázium tanulóival. A cselédlány azzal a hírrel tér vissza, hogy összefogdosták a cigányokat, őket is deportálták. Páran a régi szőlőhegyen, a pincelabirintusban húzták meg magukat, de ő nem mer odamenni egyedül. Ria kabátot vesz, elindul a reszkető cselédlánnyal az éjszakában, hogy megkeresse a javasasszonyt vagy valakit, aki segíteni tud, mert Annácska nagyon belázasodik. Ábel egyfolytában a kórházban műt, nem tudnak tanácsot kérni tőle. A két nő hiába fárad, csak egy nyolcéves forma gyereket találnak a szőlőhegyen. A fiút gyengeelméjűnek nézik, aztán kiderül, hogy csak siket. Nem hagyják magára. Egy tál leves neki is jut, majd elhajkurássza a tyúkokat. Bandikának nevezik el, Ábel később a nevére veszi.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 21. szám, 2022. május 27.
LXV. évfolyam, 50. szám, 2021. december 17.
LXV. évfolyam, 28. szám, 2021. július 16.
Élet és Irodalom 2022