Birtokba venni a teret

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 34. szám, 2018. augusztus 24.

Papp-Zakor Ilka: Az utolsó állatkert. Kalligram Kiadó, Budapest, 2018, 179 oldal, 2990 Ft

Már-már gyártjuk elméleteinket az utolsó állatkert értelmezhetőségéről és a cinizmus kelet-közép-európai természetrajzáról, mígnem ‒ ahogyan Csehov modern polgári drámájában egyszer csak a maga véres valójában előkerül az addig szimbólumnak hitt sirály ‒ el nem érünk A cinizmus sorsa Kelet-Közép-Európában és a Nagyon szép fecskék novellákig, ahol megjelenik a cinizmus sorsáról monográfiát író férfi alakja, aki részletesen elmagyarázza, hogyan is képzeli ennek a monográfiának a megírását, megismertet a munkacímek alakulásával és a legtalálóbb cím keresésének folyamatával. Ezzel a metaleptikus ugrással a szöveg önmaga természetét írja le, úgy, ahogyan a leírás alapján épp nem tehetné, ezzel semlegesítve önnön magát.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 33. szám, 2022. augusztus 19.
LXVI. évfolyam, 33. szám, 2022. augusztus 19.
LXVI. évfolyam, 33. szám, 2022. augusztus 19.
Élet és Irodalom 2023