Egy eltűnt műfaj nyomában

Külpolitikai tájékoztatás a Magyar Nemzetben

PUBLICISZTIKA - LXII. évfolyam, 34. szám, 2018. augusztus 24.

A Magyar Nemzet című napilapot az alapítástól kezdve a világra nyitott, a külföld dolgaira sok szempontból figyelő szellemiség jellemezte. Ennek alaphangját A magyar társadalomhoz című legendás vezércikkében maga az alapító, Pethő Sándor adta meg, amidőn arról írt – 1938-ban félreérthetetlen utalással –, hogy jó lenne, ha „külföldi barátaink és ér­dektársaink megértenék és méltányolnák a szabad intézmények mellett való kitartásunk indokoltságát és hősiességét (…), amiben különben egyek vagyunk a világ régi és fejlett politikai műveltségű népeinek nagy többségével”. A mércét és egyben példát tehát a „régi és fejlett politikai népek” adják, s Pethő nem hagyott kétséget afelől, hogy nem a be- és elzárkózás, nem az önmaga felé forduló autark felfogás híve, hanem az európai tájékozódásé, azé az Euró­páé, amely „gyakran félreértett, sokszor feláldozott és cserbenhagyott bennünket, de amelynek legnemesebb szellemei mindig vállalták hozzájuk való lelki tartozandóságunk kötelmeit, s amely a maga értékrendszerében a legutóbbi időkig tisztes helyet biztosított egy magános nemzetnek, amely európai módon akarja élni a maga hősi, humánus és tevékeny életét.”

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 37. szám, 2020. szeptember 11.
LXIV. évfolyam, 28. szám, 2020. július 10.
LXIV. évfolyam, 1. szám, 2020. január 3.
Élet és Irodalom 2021