Posványosi mellébeszéd

VISSZHANG - LXII. évfolyam, 33. szám, 2018. augusztus 17.

Orbán ismét előadta aktuális világpolitikai hatású tusványosi beszédét, új ötleteit arról, miként rombolja tovább a demokráciánkat. A kulturális, művészeti tekintélyhierarchia, értékrend illiberalizálása a következő nagy cél: „Szeptembertől nagy változások előtt állunk.” Az udvari szókimondók egymásra licitálva sulykolják, Orbán immáron európai vezetővé vált. Hiszen „...évek óta megpróbálja szövetségbe szervezni a közép-európai országokat, azért, hogy az európai érdekérvényesítésben a valós súlyuknak megfelelő befolyást tudjanak szerezni.” (Mediaworks-összeállítás)

Mit is jelent ez? A lengyeleket magyar recept szerint belerángatta egy méltatlan törvénykezésbe (a bíróságok kormány irányítása alá rendelése), aminek következménye, az Európai Unió alapszerződésének 7. cikkelye alapján, egy szankciót is kilátásba helyező szigorú vizsgálat.

Ádám Valérián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület elnöke figyelmeztető jelzést adott a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tapasztalt jelenségekről: „Ebbe a táborba nagyon sok fiatal jár. (...) Azt láttam, hogy a normálisnál több alkoholt fogyasztanak el...” (Civilhetes, 2018. aug. 8.) Ádám Valériánt eltávolították a tábor területéről.

Ezek ismeretében lehet azon csodálkozni, hogy egyes, européer romániai és hazai magyar értelmiségiek posványosnak nevezik ezt a sanda, politikai szavazatszerző handabandát?

Eredendően miért is hozták létre a szabadegyetemet és diáktábort jó szándékú gondolkodók? Azért, hogy a román és magyar közösségeket, embereket közelebb hozzák egymáshoz, továbbá elősegítsék a magyar–magyar politikai párbeszédet. Hát, a dicséretes cél gellert kapott, beszippantotta a nagy magyar találmány, az agresszív illiberális politika.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 26. szám, 2020. június 26.
LXIV. évfolyam, 17. szám, 2020. április 24.
LXIV. évfolyam, 15. szám, 2020. április 9.
Élet és Irodalom 2021