A bizánci költészet zsebtükre

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 32. szám, 2018. augusztus 10.

A föld, a tenger és az ég. A bi­zán­ci költészet gyöngyszemei. For­dí­totta, jegyzetekkel ellátta és az életrajzokat írta: Polgár Anikó. Kal­lig­ram Kiadó, Dunaszerdahely–Po­zsony, 2018, 104 oldal, 2800 Ft

Hogy a bizánci költészet milyen erőteljesen táplálkozik a klasszikus ókor irodalmából, jól mutatja például Theodorosz Prodromosz Macskaegérharc című verses drámája, mely az antik tragédiákat parodizálja. Egerek egyébként nemcsak ezen a helyen bukkannak fel a kötetben: egy XI. századi vers beszélője azon bosszankodik, hogy macska és csapda mit sem érnek az „átkozott és undorító állatok” ellen. Ennél persze sokkal emelkedettebb költeményeket is találunk a gyűjteményben, így Romanosz Melodosz nagy versét, melyben elragadó részleteket olvashatunk: például ahogy a kereszten függő Krisztus érzékletes képekben arról beszél, hogyan fogja orvosként gyógyítani az embereket (Mária a kereszt tövében).

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 12. szám, 2019. március 22.
LXII. évfolyam, 43. szám, 2018. október 26.
LXI. évfolyam, 3. szám, 2017. január 20.
Élet és Irodalom 2022