A TASZSZ JELENTI

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 32. szám, 2018. augusztus 10.

Körbeszaladt a hazai médián az MTI híre: „Donald Trump amerikai elnök támogatottsága magasabb, mint hivatali elődjéé, Barack Obamáé volt elnöksége azonos időszakában – adta hírül a Newsweek című lap a Rasmussen Reports közvélemény-kutató csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérését ismertetve.A Rasmussent a lap az egyik legmegbízhatóbb közvélemény-kutató intézménynek minősíti, megjegyezve, hogy a 2016-os elnökválasztás idején a legpontosabb, a valóságot a legjobban megközelítő adatokat mutatott fel.”

Hát nem egészen. A Newsweek csupán a – jól ismert – tényt teszi szóvá, hogy „a Rasmussen-felmérések magasabb jóváhagyási arányt szoktak kimutatni Trumpnak, mint más közvélemény-kutatók, és régóta kedveznek a republikánusoknak”. Például az augusztus eleji felmérések mind 40 százalékot hoznak ki Trumpnak, csak a Rasmussené 48 százalékos, pedig még a jobboldali Fox tévé is csak 46 százalékig tornászta fel. Ja, és Obamát a Rasmussen rendre alulmérte. Ami pedig a „legpontosabb” választási előrejelzést illeti, azt sem a Newsweek állítja, hanem önmagáról a Rasmussen hirdeti, s annyiban igaz, hogy ez a cég mutatta ki a legkisebb, csupán 2 százalékos előnyt – Clintonnak, a többiek zárójelentésében lévő 3-4 százalékokkal szemben. Mivel Hillary majd’ hárommillióval több voksot kapott Trumpnál, egyik felmérő sem hibázott igazán, a bökkenő az elektori rendszerben volt. De annak eredményét senki sem jósolta meg, még megközelítőleg sem, a Rasmussen például 322–216 arányú Clinton-győzelmet jelzett.  

Ilyen hírről óhatatlanul a hajdani vicc jut az ember eszébe. Hruscsov és Kennedy autóversenyéről, amelyet az amerikai elnök nyert meg, s amiről a TASZSZ szovjet hírügynökség ekként jelent: Hruscsov az előkelő második helyet szerezte meg, míg Kennedy utolsó előtti lett.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 44. szám, 2021. november 5.
LXV. évfolyam, 43. szám, 2021. október 29.
LXV. évfolyam, 39. szám, 2021. október 1.
Élet és Irodalom 2024