Feldolgozni a feldolgozhatatlant

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 31. szám, 2018. augusztus 3.

Pető Andrea: Elmondani az elmondhatatlant. A nemi erőszak Magyarországon a II. világháború alatt. Jaffa Kiadó, Budapest, 2018, 280 oldal, 3490 Ft

Pető nagy érdeme, hogy a nemzeti történelem sajátosságait összehasonlító keretben világítja meg: a magyarországi bűntetteket legfőképpen a bécsiekkel és a német megszállás alatt lévő francia övezet-beliekkel, emlékezetüket a koreai szexrabszolgasággal kapcsolatos emlékezetpolitikai csatározásokkal veti össze. Miközben visszatérően hangsúlyozza a nemi erőszak strukturális okait, kontextualista elemzést is kínál, kiemelve, hogy a második világháború végső szakaszában Magyarországon a tömeges nemi erőszak veszélyét előrejelezni képes öt fő tényező (összeomló állam, társadalombeli normavákuum, a hatékony hadvezetés hiánya, a férfiasság militarista meghatározása, düh és frusztráció) mindegyike fennállt.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 6. szám, 2021. február 12.
LXIV. évfolyam, 44. szám, 2020. október 30.
LXIV. évfolyam, 30. szám, 2020. július 24.
Élet és Irodalom 2021