Szétmálló hangerdő

Interjú Prof. Marius Romméval és dr. Sandra Escherrel, a Hanghalló Mozgalom alapítóival

INTERJÚ - LXII. évfolyam, 31. szám, 2018. augusztus 3.

A nyugati kultúrában veszélyes olyan hangot hallani, vagy olyasmit látni, amit más nem észlel. A „hallucinációkat” többnyire egy súlyos betegség tüneteként értelmezik. Innentől kezdve egyenes út vezet a pszichiátriai diagnózishoz, gyógyszerezéshez, stigmához, kirekesztődéshez. A hanghalló módszer nemcsak módszer, hanem másfajta közelítés: a hangokat, látomásokat, jeleket észlelő emberek mások számára furcsának tetsző élményei ugyanis általában kapcsolatban állnak fel nem ismert traumáikkal és konfliktusaikkal. A hangok metaforikus üzeneteinek megértése, az élmények feldolgozása felépült sorstársak, úgynevezett tapasztalati szakértők segítségével történik. A módszer kidolgozása a maastrichti egyetem volt pszichiátriaprofesszora, Ma­rius Romme, valamint munkatársa és felesége, a tudományos újságíró Sandra Escher nevéhez fűződik. A Hanghalló Mozgalom (Hearing Voices Move­ment) a 80-as évek végén Hollandiában indult el, jelenleg már 35 országban vannak önsegítő hanghalló csoportok. Magyarországon az Ébredések Alapítvány hat éve ad otthont a hanghalló csoportnak, a módszert dr. Harangozó Judit közösségi pszichiáter ötlete alapján és támogatásával Mérey Zsolt adaptálta. Marius Romme és Sandra Escher az alapítvány konferenciájának díszvendége volt.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 47. szám, 2023. november 24.
LXVII. évfolyam, 34. szám, 2023. augusztus 25.
LXV. évfolyam, 34. szám, 2021. augusztus 27.
Élet és Irodalom 2024