DECEMBERBEN

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 30. szám, 2018. július 27.

„A kollektív zaklatás csúnya dolog” – mondta többször is Orbán Viktor az őt kérdező újságíróknak, amikor kilépett a parlament ülésterméből, és délcegen haladt a dolgozószobája felé. A háromnapos izraeli út, majd a jövő évi költségvetésről történt szavazás után ki tudja, mennyi tennivaló várta még. Téved az, aki úgy gondolja, hogy a július második felében is a nap 24 órájában igaz patriótaként robotoló miniszterelnöknek állandóan válaszolnia kellene a sajtómunkásoknak Európa legbiztonságosabb országában.

Kit érdekel például, hogy a kormányfő elegáns sajtóelhárítását megelőző napokban miért tett egymásnak ellentmondó kijelentéseket Oroszországgal kapcsolatban, majd miről tárgyalt Putyin elnökkel? A „legmagasabb világi helyen” is hasonlóan viselkednek. Nyilatkozat nélkül is tudni lehet, mit gondol arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a menekülteket segítő szervezeteket vegzáló Stop, Soros törvény miatt, és bírósági szakaszba léptette a magyarországi menekültügyi szabályozás miatt 2015‑ben megkezdett kötelezettségszegési eljárást. Megmozgatta az emberek fantáziáját, hogy a Magyar Tudományos Akadémia anyagi és kutatási függetlensége köddé vált? 

A csoportosan zaklatott főember megnyugtatta az újságírókat: gyűjtsék össze, mire kíváncsiak, és decemberben minden kérdésükre válaszol. Igaz, azt nem mondta, hogy melyik év decemberében.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024