Álmatlanság

PRÓZA - LXII. évfolyam, 28. szám, 2018. július 13.

Szabadka, 1986 novembere. Hajnali három és fél négy körül van a leghidegebb, a zárt ablaktáblák résein késpengeként siklik át a metsző levegő, végighasítja a deszkapadlót, és tőrbe ejti ágyunkat. Erzsi egyenetlenül lélegzik, nyugtalanul az oldalára fordul, és nekem feszíti gömbölyűségét. Az egykori paplak nagyszobájában alszunk, a félhomályba belevesznek a rendetlen csoportokban várakozó, könyvekkel, fehérneművel tömött kartondobozok, kopott íróasztal, roskadásig pakolt ruhaállvány, faragott rámájú, régi tükör. Itt, a külvárosban nem világítanak az utcai lámpák, és a csillagok fénye olyan halovány – hozzánk csak a fagy és a zajok térnek be.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2019