Irodalom nélkül?

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 28. szám, 2018. július 13.

Fűzfa Balázs: Szavak és szóközök. Beszélgetések, vélemények, tűnődések 2010–2017. Savaria University Press, Szombathely, 2017, 351 oldal, 2490 Ft

A kötet egyik nagy erénye, hogy a médiumváltás folyamatát nem az oly divatos morális pánik hangfekvésében tárgyalja, hanem a szövegek technikai sokszorosíthatósága történetének új, izgalmas fejezeteként. Hiszen mást sem csinál a mi kultúrkörünk, mint évezredek óta pánikol: nemcsak a Phaidrosszal beszélgető Szókratész tartott attól, hogy az írás elterjedése tönkre fogja tenni a verbális emlékezetet, hanem kulturális elzüllést vizionáltak a könyvnyomtatás elterjedésének kortársai is, napjainkban pedig a Z és az Alfa generáció mediatizált létformája kapcsán szokás rettegni az irodalmi szöveguniverzum végítéletétől. Pedig a digitalizáció új, eleven kapcsolattartási lehetőségeket (például: irodalmi tematikájú videoklip készítése, népmese-remix megosztása a YouTube-on stb.) rejt magában az irodalomértés- és befogadás terén, és ezzel meg is érkeztünk Fűzfa módszertanának kulcsfogalmához: az élményszerűséghez; megtapasztaltatni az irodalmi műalkotás befogadásának, meg- vagy újraalkotásának eseményében önismeretünk elmélyülésének lehetőségét.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 38. szám, 2023. szeptember 22.
LXVI. évfolyam, 47. szám, 2022. november 25.
LXVI. évfolyam, 43. szám, 2022. október 28.
Élet és Irodalom 2024