Végtelen körök

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 28. szám, 2018. július 13.

Gergely Ágnes: A szomjúság ára. Kalligram Kiadó, Budapest, 2018, 278 oldal, 3500 Ft

A kötet címe a sok lehetséges párhuzam közül a szomjúságot emeli ki. A regények szereplőinek egyik közös tapasztalata ez, de a cím egyúttal azt is állítja, hogy ennek a szomjúságnak ára is van, tehát nem pusztán állapotot jelöl, hanem belső kényszert, a szomjúság felvállalásának és oltásának igényét, a szűkös keretek helyett nagyobb távlatok keresését, egyfajta nagyvonalúságot. Ehhez szükségszerűen kapcsolódik a tenger képe, a forrás és a kút vize, a kútásás. „Júliusban, mikor elapad a forrás, az ember ideáll a kőfolyó partjára, és mondogatja: ha szomjas vagyok, itt a víz.” - mondja Akira A tolmácsban (64.), az Őrizetlenekben Carlos első mondata Karenhez: „Szomjas vagyok”, melyet Karen megőriz, hiszen a jó mondatokat nem szokta elfelejteni, és ez visszhangzik többször is a regény során, akár csak a szomjoltás és a vészkikötő mint Carlos és Karen kapcsolatának lehetséges meghatározásai.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 9. szám, 2023. március 3.
LXVII. évfolyam, 9. szám, 2023. március 3.
LXVII. évfolyam, 9. szám, 2023. március 3.
Élet és Irodalom 2024