VEGYES HÁZASSÁG

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 28. szám, 2018. július 13.

Mióta Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy az asszimiláció, a nyelvcsere és a vegyes házasság veszélyt jelent a nemzet túlélésére, úgy tűnik, mintha a magyar sajtó is szemérmesen kezelné a vegyes házasság témáját. Pedig igencsak aktuális az. Az én nejem is amerikai.

Például itt van az a hír, hogy ugróköteles magyar lány tarolt az amerikai tehetségkutatóban. Az Origo szerint Vajda Vivien „Magyarországon nevelkedett”, és lenyűgözte az America’s Got Talent zsűrijét, „leesett az álluk”. A washingtoni magyar nagykövetség angolul lelkendezik, azt írják, hogy Vivien „magyar születésű”.  A szabolcsihir.hu portálon azt olvasom, hogy Vivien évekkel ezelőtt brazil színekben nyerte meg a párizsi kötélugró-világbajnokságot. „Azért Brazíliát és nem Magyarországot képviselte a megmérettetésen, mert a dél-amerikai államban tudott magának szponzorokat keresni a versenyzéshez, és odaköltözött” – magyarázzák. Egy másik portál szerint azért indult brazil színekben, mert „édesanyja brazil koreográfus”. 

Miért nem lehet mindjárt az elején megmondani, hogy Vivien édesanyja brazil?  Neve Elisangela Peixoto. Édesapja pedig magyar, Vajda László.  Szégyen lenne a vegyes házasság vagy a kettős identitás? Vivien különben sem Magyarországon él. Hat évvel ezelőtt, miután Szombathelyen leérettségizett, Brazíliába költözött, ott jár egyetemre. A magyar–brazil lány ott is sztár, és a brazil sajtót nem az érdekli, hogy magyar-e, vagy brazil, ott a sportról kérdezgetik. Egy cikkben arról mesél, hogy 2012-ben a londoni olimpián tartott kötélbemutatót, ami az ott tartózkodó Michelle Obamának is nagyon tetszett. Obama elnök felesége maga is remek ugróköteles volt egykoron.

De Budapesten az a fontos, hogy Vivien „magyarnak vallja magát”.  Hajrá, magyarok!

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024