VÉGVÁRI KAPITÁNY

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 28. szám, 2018. július 13.

„A németek biztosak lehetnek abban, hogy afféle végvári kapitányként megvédjük Németországot is” – közölte Orbán Viktor július 5-én Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón. A magyar kormányfő azt tartja igazi szolidaritásnak, hogy kerítéssel és nyolcezer katonával védik a határt. Ha ezt nem tennék, szerinte naponta négy-ötezren érkeznének Európába a török–EU megegyezés ellenére. Tegyük hozzá: az a határterület, amit fenti módon védenek, Európa térképén hangyányi pötty.

Angela Merkel egyetértett azzal, hogy védeni kell a külső határokat, és ebben fontos szerepe van Magyarországnak. A német politikus szerint azonban „nem szabad elfelejteni, hogy emberekről van szó, akik hozzánk jönnek, és ez összefüggésben áll Európa egyik alapelvével, a humanitással”. Ebből a mondatból kiderült, hogy Merkelt tanácsadói nem megfelelően készítették fel a találkozóra. A magyar kormányfő nyolc éve törölte a szótárából az efféle szavakat. Hallomásból persze ismeri, sőt alkalmazza is neki megfelelő időben és helyen.

Ilyen volt például az, amikor nyolc évvel tette elkövetése után hazaengedte az életfogytiglani börtönbüntetését töltő azerbajdzsáni baltás gyilkost. Tény, hogy Ramil Safarov örmény áldozata már nem támasztható fel. (Ezúttal tekintsünk el a lépéssel párhuzamos gyanús pénzmozgástól.) Orbán Viktor a legfőbb ügyésszel karöltve nem tartja visszatetszőnek családtagjai, kebelbarátai közpénzből történő vagyonosodását. A humánum legújabb szép megnyilvánulása a hajléktalanok Alaptörvénybe foglalt büntethetősége.

A fides latin szó, jelentése hit, bizalom, hűség, őszinteség, becsületesség. Az alapító atyák erre egykor büszkék voltak.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024