Másodlagos frissességű demokráciák

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 28. szám, 2018. július 13.

Jan-Werner Müller: Mi a populizmus. Fordította Konok Péter. Libri Kiadó, Budapest, 2018, 201 oldal, 2999 Ft

Hajlamosak vagyunk úgy tenni, mintha hazánk térben és időben hermetikusan elzárt sziget lenne: mintha minden, ami velünk történik, velünk történne először. Saját tapasztalataink, készen kapott fogalmi készletünk otthonos biztonságában általában későn ébredünk rá (ha egyáltalán), mennyit tanulhattunk volna más országok közelmúltbeli történéseiből. Pedig, ahogy Steven Levitsky és Daniel Ziblatt fogalmaz hasonló témájú, remélhetőleg egyszer majd magyarul is olvasható monográfiájában (How Democracies Die): a történelem nem ismétli önmagát – de rímel önmagára. Müller könyve ezért is bántóan tiszta tükör a magyar olvasó számára: Chávez és Maduro Venezuelája, Erdoğan Törökországa és Kaczyński Lengyelországa mellett Orbán Magyarországa a legtöbbször visszatérő empirikus példája.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 41. szám, 2018. október 12.
LXII. évfolyam, 16. szám, 2018. április 20.
LXII. évfolyam, 8. szám, 2018. február 23.
Élet és Irodalom 2019