„Anyátlan-apátlan árva vidék”

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 28. szám, 2018. július 13.

Antal Balázs: Le. (Hortus Conc­lu­sus sorozat, 44.) Fiatal Írók Szö­vet­sé­ge, Budapest, 2017, 204 oldal, 2000 Ft

Ezekben a kisprózákban a tájon sebet ejtő ipar és az emberek együtt vegetálnak, pusztulnak. Miközben a telepről és környezetéről, tanyákról, erdőkről, és az ott élőkről, turkálósról, rakodómunkásokról, fakitermelésen dolgozókról stb. olvashatunk, folyton bűntettekbe, illegális tevékenységekbe botlunk. Ebben a farkastörvények uralta világban teljesen hétköznapi az erőszak, a rablás. Lány és kutyák tűnnek el, házba törnek be, kábítószerügyletbe keverednek a szereplők, akik – akár csak a környék, ahol élnek – maguk is anyátlanok-apátlanok, minimum átvitt értelemben, de van, hogy szó szerint is. Antal Balázs pontosan ábrázolja a szegényeket, elfelejtetteket: romantika, fals szociális érzékenység és az irodalom halálát jelentő politikai korrektség nélkül, tárgyilagosan.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LIX. évfolyam, 1-2. szám, 2015. január 9.
LVIII. évfolyam, 16. szám, 2014. április 18.
LVI. évfolyam, 10. szám, 2012. március 9.
Élet és Irodalom 2019