Lótolvaj

PRÓZA - LXII. évfolyam, 27. szám, 2018. július 6.

Átvonul a front, ezt mondja apám. Nem értem, miért mondja, hogy átvonul, amikor három hónapja itt vannak és nem mozdulnak. Hozzánk egy tisztet telepítettek be, két szolgával, a nyárikonyhában laknak. Korán reggel mennek el és késő este, sötétedés után térnek vissza. Az iskola tornatermében és északi épületében rendezték be a főhadiszállást. Kétszázan lehetnek összesen. A mi tisztünknek fekete az egyenruhája, és saját hátaslova van. Hajnalban, napfelkelte előtt járatja meg, a nagyszoba utca felőli ablakából figyelem, a függöny mögül. Százados, mondja az öcsém, és nem hátasló, hanem táltos, fintorog. Különösek ezek a lovak, magasak, karcsúk, és apró, zömök fejük van. A szőrük fényes, olajosan csillogó. Az iskola előtti, feketefenyőkkel teleültetett parkban legelnek, a fakérgen futkározó vöröshangyákat nyalogatják.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 48. szám, 2018. november 30.
LXII. évfolyam, 2. szám, 2018. január 12.
Élet és Irodalom 2019