A kölyökkutya arcképe író korából

KÖNYVKRITIKA - KETTEN EGY ÚJ KÖNYVRŐL - LXII. évfolyam, 27. szám, 2018. július 6.

Ketten egy új könyvről – Garaczi László: Hasítás. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2018, 158 oldal, 2999 Ft

A Hasítás, akárha egy kubista festményen, az önarckép, az önéletírás szemléletbeli nehézségeit ezúttal minden eddiginél határozottabban veti fel. A Garaczi László nevű gyerek, a 38 éves, a 42 éves Garaczi egyaránt főalakja a könyvnek, akikben makacsul, bármely gyerekpszichológusi terápia, vagy a későbbi írói siker ellenére, a sporadikusságon túl, a mottóba foglalt bon mot a közös: a hibák is hibásak, olyanok, mint Esterházy Trabantja: nem szabad, hogy könnyelműségre csábítsanak. A szöveget vízjelszerű hangsúllyal járja át az élet nyersanyagát a közvetítések hálózatán át strukturáló, a magánmitológiát hangsúlyeltolódásokkal komponáló, a totalitás igényt minduntalan kikezdő, a per definitionem befejezhetetlenségbe, lezárhatatlanságba torkolló szándék. 

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 17. szám, 2018. április 27.
LXI. évfolyam, 29. szám, 2017. július 21.
LXI. évfolyam, 23. szám, 2017. június 9.
Élet és Irodalom 2019