Külön Semjén Zsolt

MŰBÍRÁLAT - SZÍNHÁZ - LXII. évfolyam, 27. szám, 2018. július 6.

(Koltay Gábor – Koltay Gergely: Trianon rock, Esztrád Színház, Hősök tere)

Valamiért gyakran kudarcba fullad, amikor a színház azért hagyja el az épületet, hogy minél több nézőt győzzön meg valamiről. 1934-ben Mussolini dicsőségére a fasiszta filmgyártás ifjú titánja, Alessandro Blasetti húszezer nézőt célzott be. Nem sikerült azonban átvinni az üzenetet, hogy a történet egy Fiat 18 B típusú teherautóról szól az első világháborútól a fasizmusig. Koltay sokat merít a vállalkozásból: 100 évet két órában lazán átfogó, járműveket és akrobatákat nagy (ez lényeges, hogy „nagy”) számban foglalkoztató előadásának hősei szintén élettelenek: a tér megannyi szobra. Vagy a tér politikai múltjának „szelleme”, például a mű végén bevágott archív „ruszkik haza”-féle szkeccs Orbán Viktorral a főszerepben. A szobrok a nyitány alatt külön-külön is „bemutatkoznak”.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 6. szám, 2019. február 8.
LXIII. évfolyam, 4. szám, 2019. január 25.
LXIII. évfolyam, 2. szám, 2019. január 11.
Élet és Irodalom 2019