Kinek kell(ene) itt elnöki(bb) alkotmány?

PUBLICISZTIKA - LXII. évfolyam, 25. szám, 2018. június 22.

A Fidesznek harmadik alkalommal alkotmányozó többséget hozó 2018‑as választás után pár nappal Orbán Viktor azt mondta: „2010-ben összegyűjtöttem a legjobb gondolkodókat, hogy maradjon-e az alkotmányos parlamenti rendszer, vagy legyen-e elnöki rendszer”, s hozzátette, akkor úgy döntöttek, marad a parlamenti rendszer. Orbán szerint ez a jövőben sem fog változni. Tehát az elnöki-félelnöki rendszer lehetősége, egy újabb átfogó alkotmányozás az újabb kétharmad ellenére sincsen napirenden. Ez a helyzet lehetőséget ad arra, hogy a kérdésről elfogulatlanul, közvetlen politikai tét nélkül beszéljünk, és feltegyük a kérdést: kinek az érdeke egy ilyen irányú alkotmánymódosítás? Furcsa módon ugyanis a magyar ellenzék nem ismerte fel: ebben a pillanatban inkább lenne érdeke a félelnöki kormányforma bevezetése, mint Orbán Viktornak és a Fidesznek.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 31. szám, 2022. augusztus 5.
LXVI. évfolyam, 25. szám, 2022. június 24.
LXVI. évfolyam, 15. szám, 2022. április 14.
Élet és Irodalom 2024