Olaszországnak telefon formája van

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 25. szám, 2018. június 22.

Dan Lungu: A kislány, aki Istent játszott. Fordította Koszta Gabriella. Noran Libro Kiadó, Budapest, 2018, 414 oldal, 3490 Ft

A kétezres évek elejének Romániája, a benne terjedő fejlett nyugati kapitalizmus mítoszaival, a rendszerváltás előtti bizalmatlan viszonyok továbbélésével, a gazdasági kiszolgáltatottságával, frusztrációival együtt szociológiai igényességgel íródik körül, de mindez a legtöbb esetben mégsem megy az irodalmi szöveg rovására. A túlzottan tipikus, tendenciózus vagy sztereotíp szólamok mindig szereplők nézőpontját tükrözik és leplezik le. Ennek köszönhetően Olaszország és Románia vázlatos és sztereotíp összevetésével például nemcsak valós, a szereplők által tapasztalt tendenciákat ír le, hanem olyan konstrukciókat, narratívákat, amelyek mentén a karakterek elgondolják a környezetüket, végső soron környezetükben saját magukat.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 30. szám, 2018. július 27.
Élet és Irodalom 2020