Ha kiderül, a mamád megfigyelte mások életét

Forgách András Élő kötet nem marad című könyvének olaszországi fogadtatásából

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 25. szám, 2018. június 22.

Forgách András: Gliatti di mia madre. Olaszra fordította Ma­ria­ro­saria Sciglitano. Neri Pozza Kiadó, 2018, 320 oldal, 18 euró

Az Élő kötet nem marad sikere a szerző, a magyar Forgách András azon képességének eredménye, hogy kerüli a hagyományos memoár hangvételt és szerkezetet. Szereplőként kezeli az anyját és mindenki mást is. Minden átmenet nélkül bedobja az olvasót a történetükbe; azután váratlanul valamelyik oldalon előbukkan egy fényképe az anyjával, és újra elképzeli, rekonstruálja – az előkerült „akták” alapján –, felülemelkedik saját rácsodálkozásán, rémületén egy, az ideológiában megragadt „szegény háziasszonnyal” szemben, aki a pártnak szenteli életét. (...) Rendkívüli, ahogyan Forgách belép anyja magányába, egyszerre közelről és távolról nézve írja le gesztusait és gondolait, saját magára is szereplőként tekint. (...) A próza sűrű, részletekkel teli, nyugtalan. Olykor a szerző átengedi a terepet a dokumentumoknak – a negyven évre titkosított dosszié oldalainak, amit az Állambiztonsági Szolgálatoktól Forgách megkapott. Másutt a prózából majdnem költészet lesz, egyfajta ballada, zene nélküli dal. 

(Paolo Di Paolo: Mennyire fáj felfedezni, hogy a mama kommunista ügynök volt, Tutto Libri [La Stampa], 2018. jan. 27.)

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024