ERGONÓMIA

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 24. szám, 2018. június 15.

Az olvasás jövőjével kapcsolatos borús jóslatok a Könyvünnep lelkes forgatagában némileg halványulni tűnhettek – ebben a reményt keltő hangulatban ütötte meg a fülemet a Nádasdyék varázslatos szátyárkodásai sorában elhangzott fogalom, az olvasásergonómia. Igaz, csupán az egybeírás-különírás miatt említették, de a fogalom ízlelgetése további gondolkodásra késztet. Semmiféle defetizmus sem porlaszthatja el azt a bűvöletet, amit egy igényes kivitelezésű, vonzó külsejű, magukat kacéran felkínáló betűkkel írott könyv érintése, lapozgatása, puszta szemlélése, érzékelése nyújt. Ilyeneket szeretek magammal hordozni, most éppen Szent István Intelmei szegődtek mellém, és a kis kötet minden pillanatban készen áll, hogy gyönyörűséggel szolgáljon puszta jelenlétével. 

Más, kegyetlenül visszariasztó kivitelek viszont kíméletlenül állnak a kiváló szerző és a szépségre áhító olvasó közé, a tartalomtól idegen, öncélú, riasztó külsővel, fárasztóan alig olvasható színű és hátterű szedéssel, nehezen nyitva tartható kötéssel, némileg hasonlatosan a rendezői terror áldozatává vált színpadi művekhez, ahol bármi elfogadható indok nélkül sokkolják a gyanútlan nézőt a színpadra szabadított zombikkal, vérrel, erőszakkal. Fischer Iván mondása ötlik eszembe, hogy az ilyen előadások olyan nézők számára készülnek, akik ugyan elkísérik barátaikat az operába, de ott végtelenül unatkoznak.

Vajon miféle olvasónak szánják az eltorzított könyvet? Értékes alkotásokat olvasok fel az irodalom iránt rajongó feleségemnek, mert meggyengült látása miatt már nem képes követni a gondatlanul szedett szövegeket.

Mérhetetlenül súlyosabb a tanácsadásra, ismertetésre szánt kiadványok helyzete. Egyes koncerteknél, színi előadásoknál bármiféle tájékoztatást lehetetlen kisütni az amúgy is hiányos világítás mellett a vékonyka betűkkel, sötét alapra nyomott szövegből. Miféle meggondolás késztetheti a nyomdát, hogy vitatható esztétikai elveit az érthetőség rovására érvényesítse?

Leányom doktori értekezését az ergonómia oktatásáról írta. Addig is, amíg valami ilyesmi eljuthat a gyakorlati megvalósításig, talán szemorvosok szakértői bevonásával lehetne enyhíteni a kialakult, kellemetlen gyakorlaton.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 33. szám, 2020. augusztus 14.
LXIV. évfolyam, 31. szám, 2020. július 31.
LXIII. évfolyam, 21. szám, 2019. május 24.
Élet és Irodalom 2024