Sorsélmény és emlékezés

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 23. szám, 2018. június 8.

Vajda Mihály: Emlékezet. Idegenség. Zsidók és más idegenek. Múlt és Jövő Kiadó, Budapest, 2018, 200 oldal, 3200 Ft

Vajda egyik legfinomabb tollal megírt, az identitás sokrétegűségét fejtegető esszéjében megfogalmazza, hogy énünk, személyiségünk sokféle identitást zár magába, s a mélybe szorított identitásaink bizonyos kulcs- vagy inkább sorsélmények hatására felszínre kerülnek. A kötet másik esszéjéből (amelynek címe is sokatmondó: Én mint tanú) kiderül, hogy Vajda számára ilyen sorsélmény volt a tízéves gyerekként átélt vészkorszak. Sok más zsidó származású emberhez hasonlóan, az üldözések kapcsán megélt nyolc-tíz hónap élményei mélyen megragadtak az emlékezetében, de évtizedekig nem tudatosultak, s amint írja, csak idősödve eszmélt rá, hogy a soá volt az a sorsélmény, ami egész életét, gondolkodását meghatározta.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 12. szám, 2021. március 26.
LXIV. évfolyam, 20. szám, 2020. május 15.
LXIV. évfolyam, 17. szám, 2020. április 24.
Élet és Irodalom 2021