MEGHAJLÍTOTTÁK

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 23. szám, 2018. június 8.

Varga Mihály személyes közbenjárására több mint egymilliárd forint közpénzt költöttek a budai Klebelsberg-kastély újjáépítésére azzal, hogy az majd „oktatási és kulturális” központként működik – tudta meg a hvg.hu munkatársa. A pazar kastélyban azonban jól menő szállodát üzemeltet egy magáncég, az Optimum Füred Kft., amelynek igazgatója Schmitt Pál volt államfő lánya, Schmitt Gréta.

A Heti Világgazdaság írta meg, hogy a kormány összesen 2 milliárd forintot irányzott elő a magyar divat- és dizájnipar fejlesztéséhez kapcsolódó feladatok ellátására. A turisztikai országmárka kidolgozásakor Orbán Ráhel volt az egyik tanácsadó. A Magyar Turisztikai Ügynökség fennhatóságával létrejött Divatipari Marketing Igazgatóság élére Orbán Ráhelnek és családjának személyes jó ismerőse, Bata-Jakab Zsófia került, de a hetilap szerint a szakértő csapatban alig lehet olyan munkatársat találni, aki valamilyen formában ne kötődne a Tiborcz–Orbán házaspárhoz.

A fentiek azonban csak aprópénzek. A cégek május 31-én közzétett beszámolóiból a hvg.hu arra a következtetésre jutott, hogy 2017-ben a kormányközeli cégek kaszáltak állami megrendelésekből. A Garancsi István tulajdonában lévő Market Zrt. például csak a Duna Aréna felépítéséből 46 milliárd forint bevételt könyvelhetett el, de teljes árbevétele ennek több mint kétszerese. Versenyben van többek között Paár Attila cége, a West Hungária Bau Kft., a Puskás Stadion építésének konzorciumban történt elnyerésével pedig a jövő is biztató. A Mészáros Lőrinccel is üzletelő Szíjj László Duna Aszfaltja is jól teljesített, ami pedig az uniós támogatásokat illeti, a nemrég leköszönt felcsúti polgármester érdekeltségei szerezték meg tavaly e pénzek egytizedét. Feltűnő, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. készpénzállománya 70 milliárd forinttal, 74 milliárd forintra nőtt.

 Az Átlátszó.hu számításai szerint a cégek megbízásait több mint 83 százalékban uniós forrásokból fedezték.

„Akkor járunk el helyesen, ha a saját észjárásunknak megfelelően, a magunk akarata szerint a valóságot is képesek vagyunk hajlítani”, jelentette ki Orbán Viktor a svéd Ericsson cég új budapesti székháza megnyitóján. A miniszterelnök ebben látja az innováció lényegét. No comment.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024