FEKETE REKORD

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 23. szám, 2018. június 8.

Magyarországon harminchárom védett halfajt tartanak számon. Védettségüket forintban kifejezett eszmei értékük kívánja szavatolni. Némi nyomásgyakorlás ez a földi javakat gátlás nélkül dézsmáló emberi telhetetlenségre. Egy homoki küllő eszmei értékéért karácsony táján akár egy kétkilós pontyhoz is hozzájuthatunk. A homoki küllő eszmei értéke 2000 forint. A ponty nem védett hal. Így aztán eszmei értéke sincs.

Több helyen is olvasom, hogy egy horgásztóból ellopott és egy másik tóba engedett kapitális ponty eszmei értékét közel egymillió forintra becsüli a feketepiac. Nem értem, miért is generálna eszmei értéket az illegális üzleti szcéna. (Nem szokása az efféle szépelgés.)

Ennek a kapitális méretű pontynak igenis jelentős gazdasági értéke van, kivált, ha a tulajdonosa horgásztóval rendelkezik, hiszen nemcsak egy kiváló tenyészállatot tisztelhetünk benne, hanem sokakat vonzhat a horogra akasztása is: s mivel a legtöbb helyen már az öt kiló fölötti pontyokat is vissza kell engedni a vízbe, az érte kiváltott napijegyek nettó bevételt produkálnak. Ugyanakkor, ha a nevezett, 30 kg-os példány egy halboltoshoz kerül, mindegy, hogy feketén vagy fehéren, annak a szegény jószág nem jelent többet 18–20 kg húsnál, azaz 35–40 ezer forintnál. Nem, a feketepiacon meghatározott értéknek semmi köze a fennkölt eszmékhez. Valaki megvezette az újságírókat. Na, ez már inkább a feketepiacra vall.

A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 16. szám, 2018. április 20.
LXI. évfolyam, 41. szám, 2017. október 13.
LX. évfolyam, 45. szám, 2016. november 11.
Élet és Irodalom 2019