Arcok és kánonharcok

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 23. szám, 2018. június 8.

Gyáni Gábor: Nemzeti vagy transznacionális történelem. Kal­ligram Kiadó, Budapest, 2018, 439 oldal, 3990 Ft

Kevés történész halmozott fel oly sok ismeretet a XX. századi magyar történetírás irányzatairól, iskoláiról, elméleti és szervezeti problémáiról, mint Gyáni Gábor. Igazán azonban akkor van elemében, amikor a legelvontabb történelemelméleti kérdéseket fejtegetheti. Mi a kapcsolat a történetírás és a kánonhagyományozódás között? Hogyan fest a modernista nemzetelméletek felől tekintve a nacionalizmus és a modernitás kapcsolatának bonyolult kérdése? Vajon megelőlegezett-e a középkori európai fejlődés valamit az újkori nemzetből? Megértő vagy magyarázó tudomány inkább a történetírás? „Miként lehetne összeegyeztetni egymással a globalizációval kikényszerített transznacionális történetszemlélet tudományos krédóját a továbbra is nemzeti irányultságú történetírói közgondolkodással?” (113.) Gyáni kiválóan elemzi a történetírás és történelemtanítás konfliktusát is.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 34. szám, 2020. augusztus 19.
LXIV. évfolyam, 24. szám, 2020. június 12.
LXIV. évfolyam, 7. szám, 2020. február 14.
Élet és Irodalom 2023