Megtartani a titkot

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 22. szám, 2018. június 1.

Bónus Tibor: A másik titok. Kosztolányi Dezső: Édes Anna. Kortárs Kiadó, Budapest, 2017, 548 oldal, 5000 Ft

Bónus Tibor invenciózus módon von be az elemzésébe a regény szövege által diktált, de irodalmon kívüli kontextusokat is: gazdasági (lásd a 4. fejezet elemzéseit a pénzről, az aranyról és a bankról), történelmi (az 1919-ben gyorsan változó politikai rezsimek: 395–397.), szociológiai (például a cselédség helyzete a fővárosban: 325), vagy politikai vonatkozásokat (a politikai állásfoglalás, a társadalmi csoport és a konvencionalitás bonyolult viszonya: 527–533.). Ezeket nem a regény hátteréül szolgáló díszletekként fogja fel, hanem az így aktiválódó összefüggéseket a regényben felmerülő problémákra vonatkoztatja.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 37. szám, 2019. szeptember 13.
LXIII. évfolyam, 31. szám, 2019. augusztus 2.
LXIII. évfolyam, 28. szám, 2019. július 12.
Élet és Irodalom 2020