NESZE

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 21. szám, 2018. május 25.

Egy kedves zuglói ismerősöm április 1-jén lett 85 éves, kiváló egészségnek örvend​, szellemileg a topon van. 

Május ​9​-én otthon volt egész nap (szerencsére nem mindig van ez így), de nem csengetett senki. Kétszer meg végképp nem. Másnap reggel korán, amikor lement az újságért, talált a postaládában egy nyilvánvalóan előző nap bedobott értesítőt​,​utalványról.

​Kihozták volna újra ​250 forintért, de ​hősünk 12-én, szombaton inkább elment a postahivatalba: 8500 forintot küldött az önkormányzat. Se egy levél, se egy lap, semmi​ arról​, hogy mégis mi végre e nemes gesztus ezekben az ínséges időkben. Derengett, hogy ​az idősebbeknek adnak valamit. A neten megtaláltuk, idézem a Zuglói Lapok 2017. október 5-i számából Hevér László György MSZP-s önkormányzati képviselőt: „Büszke vagyok rá, hogy több ezer embernek segíthettem. Kezdeményezésemre pénzbeli juttatást kapnak a 90, 95, 100 évesek, majd javaslatomra az ünnepeltek köre kibővült a 80 és 85 évesekkel. A döntések következtében évente közel 2000 idős zuglóit köszönthetünk méltóképpen.”

Ne legyünk kicsinyesek, a méltóképpen szócskán lépjünk túl. De képzeljük el a kevésbé tájékozottakat. Én ismerek olyan embert, akinek fogalma nincs az egészről, és olyan becsületes, hogy a pénzzel bemenne az önkormányzathoz, hogy visszaadja, mert ez neki nem jár. Különösen érthető ​a dolog​, ha figyelembe vesszük, hogy május ​9​-én miért is kellene tudni, hogy ezt az április 1‑jei születésnapra küldték.

​Frappánsan ​egyébként 80 éveseknek 8000 forintot, 85 éveseknek 8500 forintot stb. utalnak, de 100-nál vége. Aki 105 éves lesz, megnézheti magát.

A p​énzeső után néhány nappal, 15-én csengetett a postás, hozott egy borítékot (csak három helyen kellett aláírni az átvételt), amelyben két papírlap húzódott meg. Az egyik egy puccos, aranybetűs kartonpapír: „Emléklap XY részére 85. születésnapja alkalmából”. Minden betűje kincs: „Ez az emléklap hivatott kifejezni szépkorú polgáraink iránti tiszteletünket és nagyrabecsülésünket. Születésnapja alkalmából jó egészséget és további boldog éveket kívánok! Tisztelettel Karácsony Gergely, Zugló polgármestere”. A másik lap egy rideg hivatali tájékoztatás, olyan, mint egy bírósági ítélet, tárgya: „Szépkorú személyek elismerése”. Van benne határozat, hogy az illető jogosult a szépkorú személyek támogatására, továbbá indokolás a megfelelő paragrafusok felsorolásával. Szóval akkor eddig: elismerés, tisztelet, nagyrabecsülés, de mielőtt elérzékenyülnénk: támogatás. Nettó 8500 magyar forint. Az ember szédülni kezd, főleg, amikor eszébe jut, hogy emlékezni a halottakra szokás. A „további boldog éveket” pedig feltételezi, hogy eddig is minden év hepi volt. Hát... nyomorúságos gyerekkor, munkahelyi problémák, családtagok elvesztése, betegségek stb. 

Az ünnepelt türelmesen várja, hogy betöltse szívét a végtelen hála. 

A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 21. szám, 2018. május 25.
Élet és Irodalom 2024