Auschwitz könyvelője is bűnrészes

Interjú Thomas Walther német ügyvéddel, vizsgálóbíróval

INTERJÚ - LXII. évfolyam, 21. szám, 2018. május 25.

Kulcsszerepe volt többek közt John (Ivan) Demjanjuk, a sobibóri koncentrációs tábor őrének bíróság elé állításában, de nálunk a magyar holokauszttúlélők ügyvédjeként ismerik. A szülőiket, nagyszülőiket a múlttal szembesítő (jogász)generáció tagjaként nem törődött bele az egykori nácik büntetlenségébe akkor sem, ha közvetlen bűnrészességükre nem volt bizonyíték. Szerinte ez a jogi képtelenség csak a tömeges felelősségre vonás elkerülését szolgálta évtizedeken át. Az Auschwitzban meggyilkolt 300 ezer magyar zsidó nevében is kereste a kései igazságszolgáltatást: az idén márciusban meghalt Oskar Gröning, az „auschwitzi könyvelő”, 1985-ben megúszta, 2017-ben négy év börtönre ítélték. A róla készült kanadai dokumentumfilm a torontói májusi fesztiválon rangos díjat nyert.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 31. szám, 2020. július 31.
LXIV. évfolyam, 23. szám, 2020. június 5.
LXIV. évfolyam, 18. szám, 2020. április 30.
Élet és Irodalom 2020