LÁZÁR-EMLÉKTÚRA

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 21. szám, 2018. május 25.

Én roppant sajnálom, hogy Lázárt a háttérbe tolták, bár a szendvicsező Nagy István vagy a spirituális és szakrális értékeket emlegető Kásler Miklós, lássuk be, sokban kárpótolja az ellázártalanodott állampolgárokat, hisz megnyilvánulásaikkal jelzik, hogy a kormány szellemi színvonala semmit sem süllyedt; igaz, hová is süllyedt volna.

Bécsben töltve néhány napot mindenesetre beiktattam programomba a Lázár János-emléktúrát, és végigsétáltam a Favoritenstraßén a Reu­mannplatztól a Hauptbahnhofig, még a Groissböckl cukrászdába is beültem. Tény, ez nem a Kärntnerstraße, abból még Bécsben is csak egy van. Ez a Favoritenstraße, egy igen dinamikusan fejlődő negyed főutcája, ahol én boldogan ellaknék, igyekezvén minél többet beszélgetni a környéken élő törökökkel és más nációk képviselőivel.

Természetesen nem gondolom, hogy Ausztria a Kánaán, azt sem, hogy a migráció ne lenne súlyos összeurópai gond, de Bécsben mászkálni határozottan jó. Tavaly jártam arra utoljára, azóta átadták az U1‑es metró újabb öt megállóját, a Reumannplatzon már nem kell átszállni, ha Oberlaaba akarunk menni, 2013 óta az U2-es metró is hosszabb három megállóval, kiszáguld – a végén pipacsok között! – Seestadtba, abba az új, folyamatosan épülő városrészbe, amelyik 2028-ra lesz kész; s hogy kész lesz, abban nem kételkedem. Több mint húszezer ember fog itt lakni, hatezer már be is költözött, s húszezer munkahely is létesül. És már épül is, kedvenc szállodámnál, a Hotel Continentalnál is fel van túrva a Mariahilfer, az U2‑es egy újabb leágazása a Rathaus és a Matzleindorfer Platz között, ezt a vonalat majd egyszer a Wienerbergig akarják elvinni. El fogják.

Félelemre és rettegésre nem a Groiss­böckl teraszán van okunk.

Hacsak nem pillantunk meg egy magyar politikust a tömegben.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
LXVII. évfolyam, 36. szám, 2023. szeptember 8.
LXVII. évfolyam, 24. szám, 2023. június 16.
Élet és Irodalom 2024