A megértés vágya

KÖNYVKRITIKA - AZ ÉS KÖNYVE - LXII. évfolyam, 20. szám, 2018. május 18.

Az ÉS könyve májusban – Esterházy Péter: Az olvasó országa. Esszék, cikkek 2003–2016. Szerkesztette Tóth-Czifra Júlia. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2018, 761 oldal, 5999 Ft

Az olvasó országa egyaránt olvasható a közelmúlttal és a jelennel foglalkozó történelemkönyvként és nívós kortárs irodalmi szöveggyűjteményként. „Nehéz ma Magyarországon magyarnak lenni” – állítja és árnyalja számos szöveghelyen a könyv (Csak szavak, angolok, magyarok), és hogy nincs mese, „ezt a mást le kell nyelni. Nekem azt, hogy ők a honfitársaim, és nekik, hogy én az övék. Ezt a feszültségteli képződményt hívjuk hazának”(Ujjgyak. Egy védett személy följegyzéseiből). Azt is mondja, már tíz éve, 2008-ban (!), hogy „a közbeszéd fősodrából kiveszni látszik az emberi szó, a vox humana” (Ellenszegezés, avagy a babra), pedig „a megértés vágya (csöndje és rémülete) nélkül nem látni semmit” (Magyar, avagy Rubin Szilárd külföldi sikere). És azt is mondja, hogy nem lehet megúszni, „semmiből nem spórolhatjuk ki önmagunkat” (Mahler, ünnep), na meg hogy „a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát, csak hát a magyar sánta kutyák (genetikailag) kurva gyorsak” (Ujjgyak. A gesztus).

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 51-52. szám, 2018. december 19.
LXII. évfolyam, 16. szám, 2018. április 20.
LXII. évfolyam, 11. szám, 2018. március 14.
Élet és Irodalom 2019