A SPORTEMBER

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 20. szám, 2018. május 18.

Sportemberek vagyunk, mondta Orbán Viktor a parlament alakuló ülésén. Magát sportembernek gondolja, mert korábban focizott, és valóban szereti a sportot, hiszen gyakran lehet őt látni, amint labdarúgó-mérkőzést néz, de sokszor megfordul egyéb sporteseményeken is.

A sportember legfőbb jellemzője, hogy sportszerű. Hogy saját erejéből szeretné ellenfeleit legyőzni. Azzal akar nyerni, hogy azonos esély mellett, gyorsabb, erősebb, ügyesebb, mint a többiek.

Vannak olyanok, akik a versenyeken szintén nyerni szeretnének, de valójában nem a saját teljesítmény, hanem egyéb tényezők segítségével. Titokban elektromos motort építenek a kerékpárba, gombnyomásra működő találatjelzőt a párbajtőrbe, vagy egyszerűen teljesítményt növelő doppingszert használnak. Ezek bizonyosan nem sportemberek, hiszen a versenyben egyszerűen csalnak. És az sem éppen sportszerű, aki az ellenfél futócipőjét elveszi, és maga szöges cipőben versenyez az így mezítláb futó versenytárssal. Vagy olyan versenyt szervez, amelyen az ő futópályája rövidebb. Orbán Viktor a választási versenyben nem sportszerű, ezért aligha lehet őt sportembernek nevezni.

Ha tehát Orbán Viktor valamilyen nyilatkozatában az általa annyira kedvelt sport témára hivatkozik, vagy sporthasonlattal él, tudnunk kell, hogy nem egy igazi sportember akar kioktatni minket.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 17. szám, 2022. április 29.
LXIV. évfolyam, 42. szám, 2020. október 16.
LXIV. évfolyam, 13. szám, 2020. március 27.
Élet és Irodalom 2024