Szerinted el?

PRÓZA - LXII. évfolyam, 19. szám, 2018. május 11.

– Olyan vagy, mint egy szú – mondta Berti bácsi, és letett egy szilvamagot a műanyag asztalra, a porcelántál mellé, két falevél árnyéka között beeső fényfoltba. Károly először értetlenül nézett az öregre, aztán bólintott egyet. Úgy sejtette, arra céloz, hogy járatokban éli az életét. Egyetértett vele, de ahogy a barátok találó megjegyzései szoktak, ez is felkarcolt valamit belül.

– Nem is tudod, milyen a szú, ugye?

Károly megvonta a vállát, mosolyféleséget erőletetett az arcára, amiről úgy érezte, jól palástolja vele a tanácstalanságot. Igyekezett inkább azt mutatni, hogy érdeklődik. Számtalanszor felvette öntudatlanul ezt a pózt, amikor még a tanáriban ültek, vagy Berti irodájában egy-egy hosszú nap végén, és másról sem beszélgettek, mint hogy mi lehetne, ha. Ha nem azzal foglalkoznának, hogy a tanítványaikat beletuszkolják a megfelelő járatokba, hogy aztán menjenek azokban tovább, amit nagyvonalúan úgy szerettek nevezni, hogy a maguk útján, mi lenne, ha másképp csinálnák, hol lehetne vagy kellett volna máshogy dönteni, elemezték hosszan, hol voltak azok a pontok, amikor mégis, a rendszer minden hibája ellenére is sikerült valakiket tényleg segíteni ebben a darálóban. Néha előkerült egy kis bor, amikor már szinte senki nem volt az épületben, és mire elfogyott, megállapították, hogy ma is jót tett a világnak, hogy megváltották.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 46. szám, 2018. november 16.
LXII. évfolyam, 40. szám, 2018. október 5.
LXII. évfolyam, 29. szám, 2018. július 20.
Élet és Irodalom 2019