FAKE NEWS

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 19. szám, 2018. május 11.

2018. május 16-án este 6-kor a Közép-európai Egyetem Nádor utcai épületében tart nyilvános angol nyelvű előadást az 58 éves Adam Liptak, a New York Times jogi tudósítója, akit a CEU Jogi Kara hívott meg. Liptak hosszú évek óta az amerikai Legfelsőbb Bíróságról tudósít, könyve is megjelent az azonos neműek házasságkötésével kapcsolatos jogi kérdésekről. Mostani előadásának angol címe: The Role Of A Free Press In A Democracy In The ­Fake News­ Era vagyis A szabad sajtó szerepe a demokráciában az álhírek korában. Liptak az USA-ban született, és a mindig jól értesült Nyugati Hírlevél szerint magyar állampolgár is, aki jól beszéli nyelvünket.

Bevallom, elmosolyodtam a meghívón. No nem azért, mintha Adam Liptak nem lenne felkészült előadó, hanem azért, mert nemrég váltottam e‑mailt Liptak 82 éves, 56-os menekült édesapjával, Lipták Bélával, aki a „fake news”-terjesztés és trükkös lobbizás koronázatlan királya az amerikai magyar emigráció köreiben. 

Az idősebb Lipták évtizedek óta olvasói leveleket „gyárt”, és másfél ezer résztvevővel egy internetes levelezőlistát is működtet Magyar Lobbi néven. Lipták úr előre megírt angol nyelvű sablonleveleket bocsát csoportja rendelkezésére, főleg „nemzeti ügyekben”, amelyeket aztán a tagoknak amerikai politikusok és döntéshozók megadott címeire kell elpostázniuk. Emlékezetes volt az is, amikor egy 1993. december 13-án a Times-ban megjelent olvasói levelében az USA-nak hadat üzenő Horthyt védelmezte, figyelmen kívül hagyva a történelmi tényeket.

Évekkel ezelőtt akkor tört ki a botrány, amikor kiderült, hogy Lipták úr előre „aláírja” és postázza a lobbileveleket (egyelőre csak elektronikusan) hívei nevében. Levelezői meghökkenve konstatálták, hogy nevük olyan ügyek támogatását illetően is felbukkant, amelyekről még csak nem is hallottak. Azzal is megvádolták az idős urat, hogy a Lobbi vezetőjének nevezte ki magát, és a tagok beleegyezése nélkül nyilatkozik politikai ügyekben.

Az idősebb Lipták média- és lobbi‑ tevékenységét a Kárpát-medencei Újságírók Egyesülete a Nemzeti Újságírásért kitüntetés arany fokozatával értékelte. Olyan tollforgatók is megkapták a kitüntetést, mint Szaniszló Ferenc, Széles Gábor, Kubinyi Tamás, Bogár László és Kondor Katalin, hogy csak néhány nevet említsek. Tavaly aztán az idősebb Liptákot Magyarország Barátja Díjjal is kitüntették, azt Varga Mihány gazdasági miniszter és Vizi E. Szilveszter akadémikus adta át.

Az a gyanúm, hogy Adam Liptak előadásában nem fog kitérni édesapja újságírói tevékenységére, pedig az álhírek és a trükkös lobbizás témáiban Lipták Bélánál nehéz lenne jobb példát találni.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024