TÖMEGGYILKOS?

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 19. szám, 2018. május 11.

Felháborította a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportját, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszédet mondott Marx születésének 200. évfordulóján. A tiltakozók szerint a marxizmus ideológiája világszerte tízmilliók halálához és százmilliók életének megnyomorításához vezetett.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a Fidesz 30 évvel ezelőtti megalakulása nemcsak Magyarország, hanem a világ szempontjából korszakos változást eredményezett. Ez nemcsak a jelenre és a jövőre, hanem a múltra is vonatkozik. Történelemszemléletében a tényeknek csak annyi szerep jut, amennyi érdekeinek itt és most megfelel. Marx 1883-ban meghalt, és a kommunista megtorlások közel négy évtizeddel később kezdődtek meg. Ha azonban illetékes helyen úgy gondolják, hogy az általuk leegyszerűsített és meghamisított múlttal Junckeren és az Európai Bizottságon üthetnek egyet, akkor kiadják a jelszót: nosza komcsizzunk egy jót, hátha beleremeg ez a migránsbarát világ!

A Britannica Hungarica értékelése szerint „Marx a prometheuszi lázadó és a gőgös, ámde szorgalmas és lelkiismeretes tudós, avagy publicista keveréke volt. (...) Bár a marxizmus későbbi ideo­lógiájának sok elméletéhez semmi köze sem volt, halála után még legalább fél évszázadig az ő tanításai határozták meg a szocialista mozgalom fejlődését. A legtartósabb hatást azonban a szociológiai és a történelemtudományi gondolkodásra gyakorolta.”

Az Európai Bizottság elnöke a fentieket támasztotta alá, amikor többek között azt mondta Marxról: nem felelős a rémtettekért, amelyeket elkövettek mindazok, akik örökösének és követőinek vallották magukat.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024