Esti Kornél pályafutása

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 19. szám, 2018. május 11.

Arany Zsuzsanna: Kosztolányi Dezső élete. Osiris Kiadó, Bu­da­pest, 2017, 692 oldal, 4980 Ft

Arany Zsuzsanna rendkívül alapos kutatásokon alapuló, az apró részletekre is kiterjedő, s ráadásul gördülékenyen megírt kötetében nem Kosztolányi műveit elemzi, hanem életét, pályafutását mutatja be. Természetesen pontos tájékoztatást kapunk az író hazánkban és külföldön megjelent köteteiről, azok fogantatásáról és fogadtatásáról, de csak az életrajz fordulataival kapcsolatban. Viszont a felvázolt problémák mellett megismerkedhetünk Kosztolányi családi hátterével, baráti társaságával, életmódjával, rokonaival, a színház világához fűződő kapcsolataival, házasságával, szerelmeivel és végzetes betegségével. Arany Zsuzsanna képes elfogultság és indulatok nélkül elemezni olyan kényes kérdéseket is, mint Kosztolányi és Ady viszonya, a trianoni békeszerződés hatása vagy az író kapcsolata a fajvédőkkel és az antiszemitákkal.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 34. szám, 2020. augusztus 19.
LXIV. évfolyam, 24. szám, 2020. június 12.
LXIV. évfolyam, 7. szám, 2020. február 14.
Élet és Irodalom 2024