Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára

PUBLICISZTIKA - LXII. évfolyam, 16. szám, 2018. április 20.

2001, az első alkalom óta ilyenkor, április vége felé tizenhat oldalas mellékletet ajánlhattunk az ÉS olvasóinak figyelmébe az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának keretében. Az évek során kialakult szokás szerint a fesztiválra meghívott szerzők nyilvános bemutatkozása előtt egy héttel egykolumnás részleteken keresztül az olvasók kedvükre ismerkedhettek azoknak az íróknak a műveivel, akikkel aztán két kerekasztal-beszélgetés és a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál ideje alatt rendezett számtalan kísérőrendezvény során személyesen is találkozhattak. A nagy fesztiválon belüli kisebb fesztivál örvendetes hagyománya volt ez. Jó néhány olyan íróra emlékezhetünk, akik ezen az összejövetelen és ebben a mellékletben jelentek meg először magyar nyelven, s akiknek magyarra fordított önálló kötetük utóbb napvilágot látott.

Az Élet és Irodalom szerkesztősége a mellékletet minden évben abban a reményben adta közre, hogy a kiválasztott szemelvények felkeltik az olvasók érdeklődését évente másfél tucat fiatal író iránt; felhívják a figyelmet néhány olyan szerzőre szerte az európai irodalmakból, akik pályájukon megtették a kezdeti lépéseket, és túl vannak első prózakötetük vagy regényük megjelenésén.

A kiadvány az utóbbi években az MKKE egyre fogyatkozó anyagi támogatásával jelent meg; idén ez is megszűnt. Az ÉS a későbbi sikeres folytatás reményében felajánlotta a költségek jelentősebb részét, de ez a próbálkozásunk nem járt sikerrel: tizenhét év után most először nem készült ilyen tizenhat oldalas melléklet. A 2018-as találkozó magyar résztvevője, Csutak Gabi eredetileg egyébként külön a melléklet számára írt prózáját e helyen a hagyomány őrzésének jegyében közöljük.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024