Betűk

VISSZHANG - LXII. évfolyam, 15. szám, 2018. április 13.

Nem is akarom megnevezni a szerzőket, nem az a fontos, hogy ki hibázott. Az elmúlt hónapok vérzivataros micsodái szerénységre tanítanak bennünket. A zűrzavarban legalább a betűkbe kapaszkodjunk.

Brice Parain (a Recherches sur la nature et les fonctions du langage, 1943, France, marchande d’églises, 1966, Petite métaphysique de la parole, 1969, stb. szerzője, a Gallimard egyik legfontosabb szerkesztője) nevét egy r-rel írjuk, nem kettővel, noha van parrain szó a franciában. Brice Parain nem volt akárki.

  Azt is írta csüggedten az ÉS-ben tudós szerző a minap, hogy Jean-Jacques Rousseau-ról még mindig a régi rágalmak és rémtörténetek (lelenc és í. t.) vannak forgalomban, amelyeket Grimm köre terjesztett róla annak idején. Természetesen nem olvashattam azt a pár száz tanulmányt, amelyet az egyetemes művelődéstörténetnek erről az egyik legnagyobb, talán csak Platónhoz mérhető alakjáról közölnek évenként, de biztosíthatom a bánkódó szerzőt, hogy tudtommal a mérvadónak számító írásokban Rousseau gondolatairól van szó, nem pedig a „népszerű” életrajzok pletykáiról. Én elég sokat olvasok Rousseau-ról, ilyesmivel évtizedek óta nem találkoztam, nem is fontos.

Ez ténykérdés. Értelmezéssel nemzeti kultúránk pillanatnyi állapotában nem is mernék próbálkozni.

A szerző további cikkei

LI. évfolyam 39. szám, 2007. szeptember 28.
LI. évfolyam 37. szám, 2007. szeptember 14.
LI. évfolyam 32. szám, 2007. augusztus 10.
Élet és Irodalom 2019