A kékről és a zöldről

PRÓZA - LXII. évfolyam, 15. szám, 2018. április 13.

Muresan Iosif 1930-ban – két szemmel – költözött Magyarűlőre. Nem érdekelte, hogy egy magyarok lakta faluban románnak bélyegzik, holott csak az apja volt az. Egyetlen szenvedélye a bor volt, aminek a kedvéért igazán nem volt nagy áldozat az ajtaján landoló egy-két záptojás vagy elásni az udvarába bedobott dögöket. Megszokta ezt. A románok között magyar volt, a magyarok között román. Ennek megfelelően egész életében csak a rossz tulajdonságait figyelték, cselekedeteivel akaratlanul is mindig valamit alátámasztott, amit már sejtettek róla, mi több, tudtak és vártak. Ő pedig egy román faluban szakasztott úgy viselkedett, mint egy magyar, a magyar faluban pedig románabb lett minden ismert románnál.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024