Magyarország: az illiberalizmus laboratóriuma

PUBLICISZTIKA - LXII. évfolyam, 15. szám, 2018. április 13.

A 2018-as országgyűlési választás után kijelenthető: Orbán Viktor számára Magyarország az illiberális kormányzás sikeres laboratóriumává vált, amely mintaadó lehet nemcsak a régióban, hanem Európa azon szélsőjobboldali, populista politikusai számára is, akik elsőként siettek gratulálni a magyar miniszterelnöknek. Ebben a politikai berendezkedésben az intézményrendszer és azon belül a választási rendszer a kormányzó Fidesz céljaira szabott, a rendszerszintű korrupció kiapadhatatlan forrást biztosít a hatalmon lévőknek, az ellenzék jórészt eljátssza azt a szerepet, melyet a kormánypárt kioszt rá, a társadalmat feudális jellegű viszonyrendszer szövi át, a választók jelentős részének gondolkodását pedig a hatékony identitáspolitika, az összeesküvés-elméletek és az ellenségképek közvetítésére létrehozott és a kormány által finanszírozott álhírgyártó propagandagépezet formálja. Mindez együttesen alapozta meg a Fidesz újabb választási győzelmét.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2023